Dibuat pagi ini untuk buah hati terutama ya Zakirah emang suka banget dengan egg tart.....untuk santapan berbuka puasa hari ini.....buah hati pulang dari pondok liburan Ramadhan setelah semalam menggalami gempa di Yogja.....Alhamdulillah sudah berlepas dari bandara Adisutjipto Airport Yogja.....insya Allah sampai di bandara Changi International Airport sekitar 2 an jam lagi......resepi yang mudah tidak menggunakan pewarna dll.....
Egg Tarts....
Sekitar 12 keping acuan yang besar....
Panaskan oven pada suhu 160 darjah celsius
Bahan untuk pastri.....
200g plain flour (tepung gandum)
100g butter
50g gula
1 biji telur
2 sudu besar air sejuk
Semua bahan di campur rata.....dan buat seperti pastri....
Pastri diletakkan ke dalam acuan......
Bahan filling telur
3 telur
80gm gula dan 100 ml air dimasak di atas api yang kecil sehingga gula cair....
100 ml susu segar
Bahan2 ini di campur rata.....ditapis supaya tiada hampasan gula atau telur....
Bubuhkan filling telur ke dalam acuan pastri dan bakar 20-25 minit.....
Selamat mencoba......
Dari dapur ana.....jam 8.15 pagi 12 Ramadhan 1431H bersamaan 22 Augustus 2010....
Tambahan tips dari teman....Ukhty Roslaini Husain seorang yang pandai memasak......
"Maaf, kak ros nak share resipi sikit..Klu U nak pastri dia crispy, pakai 1/2 telor aje, the balance U masukkan dlm inti dia. Kak ros antar tat ni kat kedai."
Jazakillahu khairon katsiran atas tip yang bermanfaat.....