Laman

Rabu, Agustus 25, 2010

~ Nasi Lemak Citarasa Buah Hati ~




Alhamdulillah sampai kita di Ramadhan yang ke 14.....menu pilihan buah hati nasi lemak.....rasanya ada yang sama dengan negeri lain mungkin namanya berbeza.....cara memasak juggak ada perbezaan.....ana masak selera keluarga.....yang tidak gemar pedas.....biasanya sewaktu buah hati pulang pondok ini menu yang wajib....nasi lemak.....ayam berempah.....sambal tumis telur puyuh.....kangkong belacan.....ikan goreng.....



Resep untuk nasi lemak.....
beras dicuci seperti biasa....
bawang putih dikupas kulit dan dimasukkan.....
daun Pandan.....
santan & air .......mengikut sukat air di cooker.....
garam secukup rasa......
Dimasukkan kesemuanya.....dimasak atas cooker/ periuk nasi.....seperti masak nasi biasa.....



Ayam berempah harus dimasak diatas api yang kecil kerna ia mempunyai banyak bumbu maka ia cepat hagus....disukai garing dan rempah yang banyak......kelihatan rempahnya hitam tapi tidak pahit.....kerna bawang putih apabila menggoreng akan bertukar hitam......kesukaan buah hati.....semalam berulang kali Mundzir memakannya.....menjamu sedikit waktu buka.....lepas solat.....tarawih.....makan lagi dengan pesanan udah simpankan untuk sahar.....tersenyum sewaktu menikmatinya.....ini resep Ummu Rohana tantenya dari Johor Bahru.....sewaktu kami nginap di rumahnya beliau akan memasak berbagai menu yang baru dan pasti enak bangett....beliau pandai memasak....buah hati senang menginap di rumahnya kerna sewaktu pagi dikejutkan dengan bau makanan......seharian penuh beliau akan memasak berbagai masakkan mengikut citarasa buah hati......Jazakillahu khairon katsiran Ummu Rohana atas resep ini.......menjadi menu kegemaran buah hati.....


Resep ayam berempah.....
bawang kecil.....
halia/jahe.....
kunyit hidup.....
bawang putih....
telur......
garam secukup rasa.....
dikisar tidak menggunakan air kerna telur berfungsi sebagai air untuk mengisar.....
diperahkan dengan ayam dan digoreng atas api yang kecil......


Sambal tumis merupakan menu harian bagi orang singapura.....ia bisa dibubuh.....udang.....sotong.....ikan...
bagi buah hati sambal ini dibuat tidak begitu pedas kerna lada kering....digunting serong maka biji didalamnya keluar sewaktu merebus nya di atas api......lada kering harus di rendam dengan air panas atau bagi ana direbus lebih baik.....sambal tumis yang kosong digunakan dalam berbagai lauk-pauk lain....seperti sambal goreng.....


Resep sambal tumis....
bawang kecil.....
bawang putih....
belacan....
lada kering.....direbus dibuang airnya.....
air asam....sedikit....
garam secukup rasa......
gula secukup rasa....
dikisar semua bahan kemudian ditumis dengan minyak sehingga garing.....dan dimasukkan garam....gula berfungsi untuk mengurangkan pedas dan sambal menjadi merah.....air asam tergantung pada yang suka sedikit masam atau bisa juggak tidak dimasukkan.....

Mengenai lada kering.....afwan yang ini rasanya ana nggak pernah melihat di pasar mahupun supermarket di Bukit Tinggi.....Jogja...Solo......atau mungkin kurang mencarinya.....sewaktu Nov lepas kami di rumah kontrakkan di Solo kami bawa semua bumbu2 dari singapura kerna khuatir tidak bisa mendapatnya.....buah hati udah nggak sabar menunggu ummi nya masak di rumah kontrakkan......


Kangkong belacan sayur kegemaran Irfan.....sesuai dimakan dengan nasi putih....bubuh nasi......selalunya kangkong belacan juggak dimasakkan sewaktu menu ala seafood.....ala thailand......ala cina.....buah hati emang gemar berbagai jenis makanan.....


Resep kangkong belacan....
lada hidup....
bawang kecil....
bawang putih....
udang kering....
belacan.....
dikisar dan ditumis dengan minyak sehingga garing lantas dimasukkan fishball dan sayur.....

Selamat mencuba....citarasa keluarga.....


CITARASA KELUARGA....setiap resep yang dikeluarkan mungkin ada perbezaan cara memasakkan atau bahan2 yang digunakan.....ana masak mengikut citarasa keluarga ana.....bukan lah ana seorang pakar masak.....masih belajar....Alhamdulillah dihargai oleh suami dan buah hati.....bagi seorang istri dan ummi pada empat buah hati amat penting masakkan kita diterima oleh mereka......kerna mereka adalah pelanggan setia kita......

Teringat dulu sewaktu baru berumahtangga suami perlu bersabar akan istri nya yang tidak pandai memasak bagaimana tidak....di rumah ana dibesarkan tangan ini tidak dibenarkan memasak itu semua urusan umi ana.....setiap kali melangkah kaki ke dapur semua udah disiapkan oleh umi....sampai sekarang umi tetap kontrol dapur nya....kak ipar yang tinggal bersamanya berada dalam keadaan ana dulu.....tapi hujung minggu dicuba juggak memasak......sewaktu umi safar maka kak ipar berkarya didapur....he3...........

Di lubuk  hati tertanam.....harus belajar dan pandai.....sehingga suami dan buah hati memilih masakkan dari tangan ini dari warung atau......Alhamdulillah dipermudahkan Allah belajar memasak dalam masa yang singkat sebelum punya buah hati ana bisa memasak..... masakkan harian....dan berjalannya waktu bisa memasak berbagai masakkan.....Alhamdulillah.....zauji senang dengan masakkan.......buah hati selalu membawa teman2 pulang dan ummi nya berkarya.....Alhamdulillah dihargai.....selalu memasak merupakan kegiataan keluarga kerna semua didapur.....Irfan mencuci pinggan.....abinya menggoreng (sewaktu libur).....Zakirah menyiapkan.....Mundzir dan Nusaibah omongan yang tiada hentinya.......dan yang Best ditunggu Mundzir dan Nusaibah sewaktu merasa.....mereka memegang jawatan merasa....Irfan suka memasak dan mencuba resep baru.....yang paling sedapp masakkan Irfan FISH & CHIP......yang pasti setiap masakkan adalah karya ana untuk yang tersayang.....CITARASA KELUARGA.......